Om oss

Spacerpad är utvecklad inom ramen för ett flervetenskapligt innovationsprojekt på Högskolan i Borås. Frågan om hur menshygien hos flickor, kvinnor och menstruerare kan underlättas – ställdes mot vad textila produkter kan lösa.

Utvecklingen startade med att Karin Högberg, FD i omvårdnadsvetenskap, såg ett behov av en smart mensskyddslösning för flickor, kvinnor och menstruerare som lever i miljöer med svag infrastruktur för vatten- och avlopp (WASH). En sådan miljö är ofta kombinerad med ekonomisk fattigdom, vilket skapar en ovärdig utsatthet för den som menstruerar. Spacerpad som produkt utvecklades sedan på Textilhögskolan i Borås. Ett mensskydd som håller över tid reducerar kostnader och skapar lugn och trygghet.

Processen utgick från menskoppen som modell, då den är genial i sin konstruktion – men inte alltid accepterad eller tillräcklig. Det fanns utrymme för en binda med liknande egenskaper; funktionell, återanvändningsbar, lättskött och billig över tid. En menskopp håller tätt genom sitt vakuum, men motsvarande möjlighet finns inte för en binda. Lösningen blev en unik vätskehållande och samtidigt snabbtorkande konstruktion.

Spacerpad AB grundades 2019. Idag är vi ett drivet team som tror på att vi kan göra skillnad.